כאשר אנחנו מתעתדים לרכוש בית חדש, נרצה לברר וקבל מידע לגבי מגוון אספקטים של אותו הנכס: המיקום שלו, השכונה, כיווני אוויר, מצב הבניין ועוד ועוד. רק דבר אחד חשוב במיוחד אנחנו לא תמיד בודקים- איכות הבנייה. חלקנו מוותרים על בדיקת איכות הבניה כי אנחנו סומכים על הקבלן. אחרים מתוך תחושה ש"אנחנו לא מבינים בזה". וכך קורה שאחרי כמה חודשים או אפילו כמה שנים של מגורים בנכס, מתגלים סדקים, נזילות, מרצפות זזות ושאר ליקויי בניה…
בדק בית – מצרך יסוד ברכישה של בית חדש
בדק בית הוא מצרך יסוד ברכישה של בית או דירה חדשה. ממש כמו שלא קונים מכונית ללא טסט, לא קונים מבנה חדש בלי לבצע בו בדיקה יסודית על ידי חברה אמינה בתחום בדק בית.
במהלך בדק בית לדירה חדשה, מהנדס בנין מוסמך סורק את כל חלקי המבנה, מהרצפה ועד הגג, ובודק את איכות הבניה. האיכות נבדקת לפי תכניות המבנה, לפי תקני הבטיחות של הג"א וגופים נוספים ולפי תקני הבניה המורשים. המהנדס גם משתמש בעזרים טכנולוגיים שונים לבדיקת מערכות כדוגמת מערכת המים או החשמל.
חוות דעת מהנדס למטרת בדק בית
כאשר מדובר בהערכת שלמות המבנה והבטיחות של נכס, שני סוגים של בדיקות עולים לעתים קרובות בראש: חוות דעת הנדסית ובדק בית. בעוד בדיקות אלה עשויים להיות מוקדים שונים, לעתים קרובות יש חפיפה משמעותית בין השניים. הבנת הקשר בין חוות דעת הנדסית לבדק בית יכולה לספק לבעלי בתים ולקונים פוטנציאליים הערכה מקיפה של הנכס.
ראשית, חשוב לציין כי בדק בית מכסה בדרך כלל מגוון רחב של היבטים הקשורים למצב הנכס. זה כולל הערכת מצב הגג, מערכות אינסטלציה, מערכות חשמל, מערכות מיזוג אוויר ועוד. בדק בית יבדוק בדרך כלל פגמים גלויים לעין או סיכונים פוטנציאליים שעלולים להשפיע על הפונקציונליות או הבטיחות של הנכס.
חוות דעת הנדסית, לעומת זאת, מתמקדת באופן ספציפי בהיבטים המבניים של הנכס. מהנדס בנין מורשה יעריך ביסודיות את היסודות, הקירות נושאי העומס, הקורות, העמודים ואלמנטים מבניים אחרים כדי להבטיח את שלמותם ויציבותם. מטרת חוות הדעת ההנדסית היא לזהות בעיות מבניות קיימות או פוטנציאליות שעלולות לפגוע בבטיחות המבנה.
האם בדק בית מחליף חוות דעת הנדסית?
בעוד שהיקף בדק הבית וחוות דעת הנדסית עשויים להיות שונים, הם משלימים זה את זה במתן הערכה מקיפה של הנכס. לדוגמה, בדק בית עשוי לזהות סימנים של נזקי מים על התקרה, אשר יכול להצביע על בעיה מבנית. במקרה זה, יהיה זה מועיל לקבל חוות דעת הנדסית כדי לקבוע את הגורם ואת היקף הבעיה.
שילוב שתי הבדיקות יכול לסייע בחשיפת פגמים נסתרים או סכנות פוטנציאליות שאולי אינן נראות לעין באופן מיידי. על ידי קבלת חוות דעת הנדסית לצד בדק בית, בעלי בתים וקונים פוטנציאליים יכולים להיות שקט נפשי בידיעה כי הן ההיבטים הפונקציונליים והן המבניים של הנכס הוערכו ביסודיות.
הערכות יסודיות הן קריטיות, במיוחד כשמדובר בבניינים ישנים או בנכסים עם היסטוריה של שיפוצים או בנייה. המומחיות של מהנדס בנין מורשה יכולה לספק תובנות חשובות לגבי המצב הכללי של הנכס ולעזור לזהות בעיות מבניות בסיסיות שעשויות לדרוש תשומת לב מיידית.
בסופו של דבר, הקשר בין חוות דעת הנדסית לבדק בית טמון במטרה המשותפת שלהם להבטיח את הבטיחות והשלמות המבנית של הנכס. על ידי קבלת שתי הבדיקות, אנשים יכולים לקבל החלטות מושכלות כשמדובר ברכישה או תחזוקה של נכס.
נתוני סקר צרכנים: תובנות מעניינות על ההכרה בחשיבותן של חוות דעת הנדסיות:
מאפיינים | תוצאות הסקר |
אחוז רוכשי הנכסים החדשים שביקשו חוות דעת הנדסית ו/או בדק בית | 82% |
עלות ממוצעת לנכס חדש שנבנה | ₪3,500 |
עלות ממוצעת למבנה ישן | ₪2,800 |
ליקויי הבנייה הנפוצים ביותר שנמצאו במהלך בדיקות מהנדס בנין | סוגיות יסוד ומבניות |
אחוז רוכשי הדירות שביצעו בדק בית נפרד יחד עם חוות הדעת ההנדסית | 68% |
ליקויי בניה המופיעים בדוח הבדק בית
בסופה של הבדיקה מהנדס הבנין מציין בחוות דעת מסכמת את כלל ליקויי הבניה שנמצאו ואת מיקומם המדויק בנכס. בנוסף, חוות הדעת בבדק בית לדירה חדשה כוללת מספר הצעות לתיקון הליקויים, כולל עלות מוערכת. באמצעות דו"ח המהנדס ניתן לעשות כמה צעדים לקבלת המגיע לכם:
א. אם עדיין לא נכנסתם לדירה החדשה אפשר לדרוש מהקבלן את ביצוע כלל התיקונים הדרושים ולאחר את מועד הכניסה.
ב. גם אם אתם כבר מתגוררים בדירה ניתן לתבוע מהקבלן את ביצוע התיקונים, או לבצע את התיקונים בעזרת אנשי מקצוע ולדרוש מהקבלן פיצוי כספי מתאים.
ג. אפשר לתבוע מהקבלן פיצוי על ירידה בערך הדירה בהתאם לסוג הנזק.
חשוב לדעת שהקבלן נושא באחריות למבנה במשך תקופה של עד עשר שנים, בהתאם לסוג הליקוי. ישנם ליקויים שתקופת האחריות עליהם מוגבלת בשנה, שנתיים או שלוש שנים ולפיכך ככל שתקדימו לבצע בדק בית כך אחריות הקבלן רחבה יותר.
בדק בית עם הכניסה לדירה החדשה
אם בדק הבית נערך עם הכניסה למבנה גדלים הסיכויים שהקבלן ייענה לדרישתכם במהירות ובקלות. לעתים צוותי הבניין עוד מגיעים למבנה וגם מבחינתכם נוח לבצע שיפוצים ותיקונים לפני הכנסת הרהיטים לתוך הבית.
לפעמים האופוריה מבית חדש כל כך גדולה שאנו מעדיפים להניח לבעיות שמתגלות ולקוות שיהיה טוב… למען האמת ליקויי בניה אינם נעלמים מאליהם, וברוב המקרים הם רק מחמירים. רטיבות קטנה שאפשר להתעלם ממנה עלולה להצביע על דליפה משמעותית מהצנרת או על בעיית איטום שיכולה לגרום לבעיות היגייניות ובריאותיות. סדק קטן בקיר עלול להתגלות כסדק מבני המעיד על בעיה בשלד הבניין וכו'.
ועוד שני טיפים חשובים
- א. על תסמכו על עצמכם. גם אצל טובי הקבלנים בארץ התגלו ליקויי בניה. למעשה, כמעט אין קבלן שחסין מפני הבעיה הזו. גם במבנים חדשים מתגלות לעיתים בעיות וכמובן ליקוים משמעותיים בבניה. הסיבות לכך מתחילות מ-אי התאמות בתכנון ולבחירה אינה מתאימה של מוצרים וחומרי בנייה עד לליקויים בביצוע עבודות הבנייה.
- ב. אם אתם "לא מבינים בזה"- תנו למי שמבין בזה לבצע את בדק הבית!